Blogg

Skrevet av Per Vie

Hvorfor bobil? Her er noen gode grunner…

Mange har spurt meg hva det er med livet i bobil som fascinerer meg så til de grader at jeg velger å bruke så mye tid langs landeveien i en bitteliten farkost på hjul. For meg er det egentlig bare ett veldig enkelt svar på det, selv om jeg har mange flere gode grunner. FRIHETEN.

1 FRIHETEN

Fricamping – frihet på sitt aller beste.

Det å kunne kjøre dit jeg vil, når jeg vil og oppleve akkurat det jeg har lyst til der og da, og hele tiden kunne ta spontane avgjørelser – det er toppen av frihet for meg. Ingen annen reiseform kan konkurrere med friheten en bobil gir meg. Så er jeg også en helfrelst fricamper som liker å finne plasser å stå utenfor allfarvei. Og med strøm i massevis og alt jeg ellers trenger på plass i bobilen kan jeg virkelig nyte frihetsfølelsen.

2 ENKELHETEN

Alt jeg trenger, bare noen centimeter unna.

Jeg kan ikke ha med meg mer enn akkurat det jeg trenger i min lille hvite svane. Mitt rullende hjem måler tross alt bare 12 små kvadratmeter, og det er naturlig nok begrenset med plass i skuffer og skap. Derfor er livet veldig enkelt i bobilen. Jeg kan bare strekke meg etter alt jeg til enhver tid trenger. Og med kjøkkenet, badet og den fantastisk komfortable senga bakerst i bilen, da mangler jeg ingen verdens ting. Enkelt og greit.

3 INGEN DAGER ER LIKE

Hva dukker opp rundt neste sving? Alltid spennende.

Variasjonsmulighetene er helt unike med bobil. Tenk deg hvilken spenning det er å ikke vite hva som dukker opp rundt neste sving, og at du kan velge allerede ved neste veikryss å gjøre spontane valg som ikke var planlagt på forhånd. Nye dager med nye opplevelser, hvis du ønsker det. Eller du velger å slå deg til ro på et sted som der og da bergtar deg så mye at du vil bli der noen dager. Uansett, ingen dager er like, og valget er alltid ditt fra minutt til minutt, fra dag til dag.

4 FINE FOLK LANGS VEIEN

Trivelige bobilfolk som jeg ble kjent med i den tyske byen Schleswig i 2016.

Det sosiale aspektet er enestående med bobil. Jeg treffer så mange fantastisk trivelige folk på campingplassene eller bobilparkeringene rundt omkring. Og hvis jeg velger å fricampe midt i en liten by kommer jeg også i kontakt med lokalbefolkningen. Alltid spennende menneskemøter. Men friheten er å også kunne velge å ikke være sosial, og heller være litt for meg selv, lukke bobildøra og nyte alenetiden når det kjennes best.

5 VERDIEN

Byen Riomaggiore og Cinque Terre i Italia – en av mange fantastiske opplevelser på bobilturen min i 2016.

Dette har jeg diskutert med mange i årenes løp. Noen tenker at en bobil taper seg i verdi, og at det heller lønner seg å investere i ei hytte. Hallo!? Da jeg kjørte Europa rundt i 2016 besøkte jeg 50 byer på 9 uker, og til et totalbudsjett tilsvarende en langhelg i New York. Så det å sette den typen opplevelsesverdi opp mot å investere i fast eiendom, det blir feil. For jeg kan love deg at verdien på alt jeg har fylt minneboka og reisebrevene med fra turene mine ikke kan måles i penger. 

6 KONTORET MITT

En vanlig dag på kontoret.

For meg er bobilen jobben min og kontoret mitt. Jeg kjører ofte ut til Hvervenbukta i Oslofjorden bare syv minutter hjemmefra, for å nyte den flotte utsikten fra kontoret mitt på hjul. Og på den måten kan jeg skifte kontoradresse etter vær, humør og hva jeg har lyst til å se ut av kontorvinduet fra dag til dag. Og når jeg også alltid har topp dekning på nettet, en batteripakke som gjør at jeg ikke behøver å være redd for å gå tom for strøm, og til og med har en inverter som gir meg strømmen jeg trenger for å lade mac’en, da har jeg en unik frihet som jeg unner mange å oppleve. 

7 ALLTID HJEMME NÅR JEG ER BORTE

Kan ikke ha det bedre!

I bobilen føler jeg at jeg alltid er hjemme, og det oppleves som at verden kommer til meg når jeg sitter bak rattet. Jeg sitter jo bare rolig og styrer, mens spennende steder kommer «hjem» til meg gjennom frontruta. Og helt ærlig, jeg kunne bodd i bobilen min.
Her i bobilen er det fint lite. FINT = kvalitet tvers igjennom. LITE = bare akkurat det jeg trenger, som gjør at jeg får rom til å leve og oppleve i stedet for å bruke tid, penger og alle mine ressurser på å forvalte alt jeg egentlig ikke har behov for.

8 EGET GJESTEROM PÅ HJUL

«Takk for invitasjonen. Vi kommer! Og ikke tenk på soveplass til oss»

Dette er noe av det mest geniale med bobil. Hvorfor bry vertskapet med å gjøre klar et gjesterom og re opp senger når vi har med oss vårt eget gjesterom? Vi bare parkerer i gata hos familie eller venner vi besøker, nyter oppholdet sammen med dem, og kryper inn i vårt hotellrom på hjul med ferdig oppredde senger når det er på tide å legge seg. 

9 HELÅRSBRUK

På Syndinfjellet i februar forrige vinter.

For meg er en bobilsesong 12 måneder. Jeg kjører hele året, sommer som vinter, og nå gleder jeg meg stort til herlige vinteropplevelser i verdens flotteste vinterland. Ingen ting er vakrere enn snøkledde fjell i herlig vintersol. Og med en godt isolert bil, en effektiv dieselvarmer og oppvarmede vanntanker ligger alt til rette for helårsbruk.

Hvis du går med tanker om å kjøpe deg en bobil kan det jo være at noen av mine argumenter også treffer deg. Bruk noen vinteruker på å sjekke litt rundt. Og ta gjerne en titt på reisebrevene mine for litt inspirasjon og idéer om mulige turer. 

Kanskje vi treffes på veien til våren.

Per Vie

27. november 2020
Til toppen