Blogg

Skrevet av Per Vie

Lyst til å kjøre bobil hele året?

Stadig flere satser på helårsbruk av bobilen. Ikke så rart, da de fleste av dagens bobiler har kvaliteter som gjør det mulig å nyte livet i bobil også om vinteren. Og som vi alle som elsker å kjøre langs norske landeveier vet, ingen ting er vakrere enn Norge i hvit vinterdrakt.

Naturlig nok er mange skeptiske til å kjøre på norske vinterveier. Det er tross alt store, tunge småhus på hjul vi skal manøvrere på en trygg og god måte på mer eller mindre glatte og snøfylte veier.

Derfor er det forståelig at de fleste velger å parkere bobilen for vinteren, enten på tunet hjemme, i egen garasje eller betale for å stå i et oppvarmet lokale. 

FRIHET TIL Å VELGE

Er du blant de som for første gang tenker å prøve deg på landeveien i vinter, vit at det finnes uendelige muligheter, enten du vil være litt vill og gal og fricampe utenfor allfarvei, finne deg en bobilparkering i en by du vil besøke, eller vil stå trygt og godt på en campingplass tett på skianlegget, med strøm, toalett, dusj og alle fasiliteter du ønsker deg. 

Uansett hva du velger, hva kreves for å kunne nyte vintercamping med lave skuldre?

TILPASS ALLTID KJØRING ETTER FORHOLDENE

Dette kan virke som en selvfølgelighet, men kjenner du bobilen din godt før du begir deg ut på vinterveiene, er årvåken og kjører følsomt, da kan du slappe av og nyte turen fra første kilometer.

Joda, jeg har kjørt ut av veien i sakte fart et par ganger, men med en god avtale med NAF har alt ordnet seg raskt og smertefritt.

STRØM NOK?

Sjekk på forhånd hvor mye du kan fricampe med batteriene du har idag. Da vet du hva du kan forholde deg til og du kan unngå den ubehagelige angsten for å gå tom for strøm.

Selv har jeg fire lithiumbatterier som gir meg strøm nok til å fricampe i minst en uke på samme sted, selv om vinteren. Her tar jeg en titt på panelet som forteller meg hvor mye strøm jeg til enhver tid har igjen.

ET VARMESYSTEM SOM FUNGERER

Har du en relativt ny bobil har du også et varmesystem som gjør at du kan ha det godt og varmt, selv på de kaldeste vinterdagene. Men sjekk allikevel at alt fungerer som det skal før du drar på vintertur, enten du har Truma eller Alde varmesystem.

Her overnatter Pia og jeg på Syndinfjellet i 12 kuldegrader. Godt og varmt i bobilen.

GASS NOK. VIKTIG!

Ingen ting er mer ubekvemt enn å måtte forlate den varme dyna en kald vinternatt fordi du har gått tom for gass og må ut i kulda for å skifte gassbeholder. Så skal du være borte noen dager, vær sikker på at du har gass nok til både oppvarming og matlaging.

De fleste varmer opp bobilen med gass. Vi har dieselvarmer, så det eneste vi bruker gass til er matlaging.

VANNTANKER SOM IKKE FRYSER

Har bobilen din oppvarmet ferskvannstank og spillvannstank, da kan lage deg mat, vaske opp, ta en dusj og bruke vann med en større trygghet om at vannsystemet ikke vil fryse. Er det kaldere enn minus 15, sjekk for sikkerhets skyld om bobilen din og varmesystemet er bygget for så sterk kulde.

Joda, vi nyter det gode liv i bobilen på vinterfjellet. Og som hjemme på kjøkkenet, oppvaskvannet kommer fra springen.

HUSK NØDVENDIG VINTERUTSTYR!

Ta med deg alt du trenger av vinterutstyr, som ski, snøskuffe, kjetting, et par ekstra kanner med vann (lurt, hvis vannsystemet skulle fryse) og ekstra godt med vinterklær.

Vii har vært ute en vinterdag før, så vi har erfart hva som kreves av utstyr. Her fra det gode vinterliv i Valdres.

Er du godt forberedt er det bare å nyte det aller beste av den vidunderlige vinteren som nå nærmer seg med stormskritt.

Tenk deg hva du har foran deg av vakre vinterdager, helger, romjulsdager, vinterferie og påskeferie. Og bobilen har du. Hva med å bruke den?

Her kan du lese flere reisebrev fra mine vinterturer!

Så da gjenstår det bare å ønske deg en god bobilvinter. Kanskje vi treffes langs veien?

Per Vie, bobilblogger

12. november 2020
Til toppen